top of page

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

  • Évi

5 tipp a sünbarát kerthez

A vadállatokkal való együttélés első fontos kritériuma egy olyan kert, ami, hogy is mondjam: nem rendezett! Vannak benne vadregényesebb, bozótosabb részek. A fű nem centire nyírt és a fák gallyait sem metsszük formára. Azt hiszem, ezt minden esetben szem előtt kell tartsuk, ha nem egy ökológiai pusztaságot akarunk  kreálni magunknak.



De mi van akkor, ha mi nem csak szimplán vadállatoknak tetsző kertet szeretnénk, hanem konkrét terveink vannak: mégpedig keleti sünöket szeretnénk házunk tájára csábítani? Íme pár tipp amivel ezt elősegíthetjük.

 

  1. Süngarázs

A sünök éjjeli állatok. Így napközben elbújnak, alszanak, és csak este merészkednek elő. Nem igényesek a bujkálóval kapcsolatban, néha elég egy falhoz támasztott deszka. Léteznek azonban spéci sünös bujkálók, amelyek olyan extra kényelmet biztosítanak (biztonság, tiszta alom, szárazság), hogy a sünik szívesebben használják. Többféle jó konstrukció létezik. Vásárolhatsz is, és építhetsz is kedvedre valót. Fontos, hogy a benne lévő almot időről időre ki kell cserélni




 

2. Sünátjárók

A keleti sün az éj leple alatt táplálkozik, éli az életét, és ehhez akár 2-4 kilométert is gyalogolhat egy este alatt. Sajnos a kerítések olyan akadályt állítanak, amit nehezen tudnak áthidalni. Ezt tetézi, hogy gyakori baleset a kerítésbe akadt sün. A sünök mozgását segíthetjük elő, különféle sünátjárók biztosításával. Így egy igazi sünbarát kert elengedhetetlen kelléke a sünátjáró, amiből többet szükséges elhelyezni.




 

3. Etetés

A sünök kertünkbe édesgetésének lehet jó módja, ha finomságokat kínálunk nekik. Legjobb számukra a lisztkukac, mert a leginkább az hasonlít a természetes táplálékukhoz. Tejet soha ne adjunk nekik, mert laktózérzékenyek, és hasmenést okoz számukra. Márciusban, amikor a hibernációból felébrednek és májusban amikor  kölyköket nevelnek van a legjobb esély arra, hogy a kirakott eledelt elfogadják, és ha már odaszoknak nem fogjuk győzni lisztkukaccal. A tálakat mindig tartsuk tisztán, a megfelelő higénia érdekében

 

4. Komposztálók, levél kupacok és farakások

A sünök táplálékát ízeltlábúak, giliszták és lárvák teszik ki. Ezek a táplálékállatok rendkívüli mód szeretnek megtelepedni a komposztálókban és levélkupacokban. Így ezek létesítése a sünök megtelepedését is elősegítheti. A levélkupacok és farakások ráadásul megfelelő hibernálóhelyet is biztosíthatnak a számukra. Nagyon fontos, hogy ősszel ha csak lehet ne égessünk levelet, inkább válasszuk a komposztálás lehetőségét.  Ha mégis az égetést választjuk, mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az avarban nem rejtőzik egy gyanútlan sün.



 

5. Fő a biztonság!

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a sünök lábai nem akadhatnak bele semmibe a kertben, háló, fonal, damil, kerítés mind-mind veszélyforrás az esetükben.

Sajnos a kutyák is veszélyt jelentenek, sok esetben nem bírják megállni, hogy ne bántalmazzák a sünöket.  Mielőtt mindent megépítünk gondoljuk át, hogy leghűségesebb társunk támogat-e terveinkben, vagy épp ellenkezőleg gondolkodik.

Nem gondolnánk, de a kihelyezett csigamérgek és rovarirtó szerek is ártanak a sünöknek, hiszen ők, ha megeszik a mérgezett csigákat, rovarokat szintúgy belehalhatnak. Így ezeket ne használjuk!

 

 

 

74 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

AZ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk, a Szentendrei Kisállatkert Alapítvány célja a hazai

védett és fokozottan védett állatok mentése, ezáltal a biodiverzitás megőrzése.

Mentőközpont építése és üzemeltetése, mely által Szentendre város környékén található védett és egyéb vadállatok mentése erősíthető.

A lakosság, ezen belül kiemelten az ifjúság környezet- és természetvédelmi célokra történő nevelése, ilyen tárgykörű ismeretterjesztés.

INFORMÁCIÓ

2020 május 22-én megnyitottuk kisállatkertünket a látogatók előtt, azonban a nyitással évek óta tartó munkánk nem ért véget!

Az érdeklődőket sok szeretettel várjuk. Ha a környéken jársz, esetleg Szentendre az uticélod mindenképpen nézz be hozzánk!

VADÁLLATMENTÉS

Nem mindenki számára ismert, hogy a vadállatok mind a Magyar állam tulajdonában vannak, így őket senki nem viheti haza, sőt nem is mentheti őket meg otthonában egy jóakaró sem.

Ugyanakkor sokszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy szeretnénk 1-1 a bajba jutott vadállaton segíteni. Ilyenkor jön képbe mentőközpontunk. Előzetes telefonos egyeztetés után fogadunk bajba jutott, sérült, elárvult állatokat. Őket befogni vagy szállítani nem minden esetben van módunk, ebben a megtaláló segítségére mindig számítunk.

bottom of page